ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΩΝΓιάννη ΠολυχρονόπουλοΤηλ. 6976732013 |
ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΔΩΡΕΑΝ & ΑΜΕΣΑ1. ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΜΑ!2. ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!3. ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΩΡΕΑΝ & ΑΜΕΣΑ! |
Πως να αποφύγετε την υγρασία στο Βάψιμο του Σπιτιού σας και πως να αντιμετωπίσετε την εμφάνιση μούχλας στην κατοικία σας.
Το μπάνιο είναι ο πιο συνήθης χώρος εμφάνισης μούχλας.
Η μούχλα για τους χώρους διαβίωσης είναι ένας εχθρός από τα παλιά. Στις μέρες μας όμως είναι πιο επίκαιρη, διότι συνδέεται πλέον:
– Mε την έξαρση των αναπνευστικών παθήσεων π.χ. άσθμα, αλλεργίες κ.λπ.
– Υπάρχει περισσότερη μούχλα στα σπίτια μας επειδή ευνοείται το φαινόμενο της συμπύκνωσης. Τα σπίτια μας είναι πλέον σφραγισμένα, πιο αεροστεγανά. Δεν υπάρχουν οι χαραμάδες, δεν υπάρχει παθητικός εξαερισμός από φυσικό ελκυσμό π.χ. μια καμινάδα (αφού τα περισσότερα σπίτια πλέον δεν έχουν τζάκια) κ.λπ.
Η μούχλα είναι κυρίως εποχιακό φαινόμενο. Εμφανίζεται στα σπίτια κατά την περίοδο της θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες και σχετίζεται άμεσα με τη συμπύκνωση των εσωτερικών υδρατμών πάνω σε κρύα, αμόνωτα δομικά στοιχεία π.χ. δοκάρια, κολόνες, τοιχία κ.λπ.
Οι επιπτώσεις της μούχλας δεν είναι μόνο αισθητικές και δεν αφορούν μόνο την κτιριακή υποδομή αλλά και τους χρήστες του συγκεκριμένου χώρου. Οι υγιείς χρήστες του χώρου συνήθως δεν διατρέχουν κίνδυνο. Όσοι, όμως, έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό αναπνευστικών νοσημάτων, πρέπει να κινητοποιούνται άμεσα.
Τι είναι όμως η μούχλα και από τι αποτελείται ;
Η μούχλα αποτελείται από νηματοειδείς μύκητες. Δεν ανήκει ούτε στο φυτικό ούτε στο ζωικό βασίλειο παρά στην αυτόνομη τάξη των μυκήτων. Για να επιβιώσει, να αναπαραχθεί και να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται οξυγόνο, σκοτάδι (αναπαράγεται όμως και στο φως), στάσιμο αέρα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Με πάνω απ’ όλα χρειάζεται δύο πράγματα:
* Τροφή δηλαδή οργανική ύλη, φυσική ή συνθετική, με την οποία τρέφεται και του την παρέχουν τα οργανικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας π.χ. χρώμα, ταπετσαρίες, υφάσματα κ.λπ.
* Υγρασία
Εκτεταμένη παρουσία μούχλας που αποκαλύφθηκε μετά την αφαίρεση ταπετσαρίας
Η μούχλα παρουσιάζεται κυρίως στις γωνίες και έχει συνήθως μαυροπράσινο χρώμα. Ξεκινάει από έναν κεντρικό πυρήνα και εξαπλώνεται περιφερειακά. Είναι φαινόμενο εσωτερικό και όχι εξωτερικό. Όταν φτάνει να είναι ορατή πλέον το πρόβλημα είναι αρκετά προχωρημένο.
Επειδή δεν είναι εφικτό να απομονώσουμε την τα οργανικά υλικά από τα σπίτια μας, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο θέμα της υγρασίας και να την μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
Αν το σπίτι μας εμφανίσει μούχλα πως πρέπει να κινηθούμε;
Όταν παρατηρήσουμε πως το σπίτι μας εμφανίζει σε κάποια σημεία μούχλα πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να τσεκάρουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που έχουμε πάρει και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και αναθεωρήσεις.
Το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα μούχλα. Το ορθότερο είναι να μην κινηθούμε επιπόλαια κάνοντας άσκοπες κινήσεις, χρησιμοποιώντας προϊόντα τύπου χλωρίνης που είναι αναποτελεσματικά, διαβρωτικά και επικίνδυνα. Πρέπει να κινηθούμε με σύνεση και να απευθυνθούμε σε ειδικούς ώστε να επιλέξουμε κάποια από τα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Αφού μας υποδείξουν κάποια οφείλουμε να διαβάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα φύλλα δεδομένων ασφάλειάς τους που είναι υποχρεωμένοι να μας επιδεικνύουν οι προμηθευτές και να τα ελέγξουμε για πιθανή τοξικότητα. Τέτοιου τύπου προϊόντα δεν είναι τελείως ακίνδυνα και χρειάζεται να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας ώστε η χρήση τους να είναι ασφαλής.
Η πιο συνηθισμένη εμφάνιση μούχλας σε κάθε κατοικία είναι αυτή που εμφανίζεται σε αρμούς στα πλακάκια του μπάνιου. Η υγρασία σε συνδυασμό με την υψηλή θεμροκρασία δημιουργεί το ευνοϊκότερο περιβάλλον γέννησής της
Στο σημείο αυτό αναφέρουμε κάποιους τρόπους αντιμετώπισης μούχλας κατά σειρά αποτελεσματικότητας:
α) ενίσχυση της θερμομόνωσης του δομικού στοιχείου
β) χρήση αντισυμπυκνωτικών βαφών
γ) χρήση αντιμυκητιακών – αντιμουχλικών βαφών
δ) καθαρισμός της μούχλας με υλικά τοίχου
Οι τρόποι α) και β) αποτρέπουν τη δημιουργία της συμπύκνωσης, ο γ) επιτρέπει μεν τη συμπύκνωση αλλά αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας και ο δ) είναι καθαρά “πυροσβεστικού” χαρακτήρα.
Τρόποι και προϊόντα αντιμετώπισης και προστασίας από τη μούχλα
Εάν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας σε κάποιο σημείο, τρίψτε την πρώτα με μια σκληρή βούρτσα αφού φορέσετε μάσκα και προστατευτικά γυαλιά. Ψεκάστε ή απλώστε μια στρώση από το μυκητοκτόνο σκεύασμα. Περιμένετε όσο χρόνο απαιτείται. Απομακρύνετε τα υπολείμματα με ένα βρεγμένο πανί. Για ανθεκτικά είδη μούχλας επαναλάβετε τη διαδικασία για μια ακόμη φορά.
Αφού αντιμετωπιστεί κατάλληλα η προσβολή πρέπει να φροντίσετε να μην επανεμφανισθεί. Τα “όπλα” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:
Α) Θερμομόνωση
1. θερμομονώστε τα αμόνωτα στοιχεία
2. ενισχύστε τη θερμομόνωση όπου αυτή είναι ανεπαρκής
3. εξαλείψτε όλες τις θερμογέφυρες (Είναι τα μέρη εκείνα του περιβλήματος του κτιρίου τα ανεπαρκώς ή καθόλου θερμομονωμένα, τα οποία και παρουσιάζουν μειωμένη αντίσταση στη ροή της θερμότητας και συνεπώς είναι εύκολα μονοπάτια για τη ροή της θερμότητας).
Μπορείτε να δουλέψετε εσωτερικά επικαλύπτοντας τους τοίχους σας με λεπτά θερμομονωτικά που δέχονται απευθείας ταπετσαρία ή αντιμηκυτιακά χρώματα. Η επέμβαση αυτή αρκεί για να ανεβάσει τη θερμοκρασία των εσωτερικών επιφανειών πάνω από το σημείο δρόσου του εσωτερικού αέρα.
Β) Προϊόντα καθαρισμού μούχλας
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό μούχλας, αλγών και λειχήνων σχεδόν σε όλα τα γνωστά οικοδομικά υλικά (τούβλα, σοβάδες, βαμμένες επιφάνειες, πέτρες, κεραμίδια σχιστόλιθους, σοβάδες κ.λπ.). Εφαρμόζονται με σπρέι ή βούρτσα και τα αφήνετε να δράσουν κάποιες ώρες ανάλογα με τη συγκέντρωση της μούχλας. Η νεκρή πλέον μούχλα απομακρύνεται με ένα βρεγμένο πανί.
Γ) Προϊόντα αντιμυκητιακά, αντιμικροβιακά
Τέτοιου τύπου προϊόντα δε θα εμποδίσουν τη συμπύκνωση των υδρατμών – δηλ. οι επιφάνειες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν υγρασία αλλά θα είναι πάντα καθαρές και έτσι γιατί δεν θα ευνοείται η ανάπτυξη της μούχλας. Τα χρώματα αυτά έχουν ενσωματωμένους μέσα στο πολυμερές τους πλέγμα ενεργούς μυκητοκτόνους παράγοντες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη καμιάς μορφής μούχλας. Τα σύγχρονης τεχνολογίας χρώματα μπορούν άνετα να πλένονται και να καθαρίζονται με τη χρήση νερού και ήπιων απορρυπαντικών.
Δεν υπάρχει κίνδυνος απόπλυσης των ενεργών συστατικών τους, γιατί δε βρίσκονται στην επιφάνεια αλλά είναι εγκλωβισμένα στον πολυμερή ιστό τους.
Τα χρώματα αυτά είναι αρκετά δαπανηρά, γι’ αυτό πρέπει να είναι απολύτως εγγυημένα και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιφάνειες επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας είτε σε επιφάνειες στις οποίες η ύπαρξη μούχλας είναι ανεπίτρεπτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό με αντισυμπυκνωτικές βαφές και μπορούν να εγγυηθούν αντιμουχλική προστασία από 5 χρόνια μέχρι 10 χρόνια. Συνήθως εφαρμόζονται σε υγρά δωμάτια, καθώς και σε υπνοδωμάτια ατόμων με αναπνευστικές παθήσεις.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά είδη βαφών που αποτρέπουν τη συμπύκνωση υδρατμών και δεν πιάνουν μούχλα για τουλάχιστον 5 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή τους
Δ) Χρώματα αντισυμπυκνωτικά.
Αυτού του τύπου τα προϊόντα αποτρέπουν τη συμπύκνωση σε μεγάλο βαθμό. Ακολουθούν την ίδια λογική με τα λεπτά θερμομονωτικά φύλλα. Ανεβάζουν το σημείο δρόσου των επιφανειών. Η θερμομονωτική τους επίδοση οφείλεται στα μικροσφαιρίδια γυαλιού που περιέχουν. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται μια μίνιμουμ κατανάλωση 0,5 lit/m2.
Ε) Χρώματα που δεν πιάνουν μούχλα
Στο εμπόριο κυκλοφορούν χρώματα που λόγω της τεχνολογίας παραγωγής τους δεν είναι δυνατόν να πιάσουν μούχλα για τουλάχιστον 5 χρόνια. Εφαρμόζονται σαν ένα κοινό πλαστικό χρώμα. Τα χρώματα κατά της μούχλας συνήθως χρησιμοποιούνται σε αμόνωτα δοκάρια, τοιχία και κολόνες όλων των δωματίων. Επιπλέον χρησιμοποιούνται σε όλους τους χώρους υψηλής παραγωγής υδρατμών όπως κουζίνες, μπάνια κ.λπ.
ΣΤ) Χρώματα κατά της συμπύκνωσης
Η συγκεκριμένη κατηγορία χρωμάτων εκτός από τη μούχλα αποτρέπουν και τη συμπύκνωση υδρατμών. Έτσι, οι επιφάνειες δεν θα συγκρατούν υγρασία. Τα χρώματα αυτά περιέχουν μονωτικά μικροσφαιρίδια γυαλιού και πρέπει να εφαρμόζονται με ελάχιστη κατανάλωση 0,50 lit/m2. Ο τρόπος δράσης τους είναι ο εξής, ανεβάζουν το σημείο δρόσου στους εσωτερικούς τοίχους κατά μερικούς βαθμούς έτσι ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η συμπύκνωση των υδρατμών.
Ποιά είναι τα προληπτικά μέτρα κατά της μούχλας!
Είναι καλό να γνωρίζετε πως θα αντιμετωπίσετε κάποιες καταστάσεις αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε πως να τις προλάβετε. Υπάρχουν μια σειρά από προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να προλάβετε τη δημιουργία μούχλας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
Μειώστε την ποσότητα των παραγόμενων υδρατμών. Οι μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών παράγονται:
– σε μπάνια και κουζίνες χωρίς μηχανικό ή φυσικό εξαερισμό
– από το στέγνωμα των ρούχων
– από το μαγείρεμα
– από την ύπαρξη φυτών.
Αερίζετε συχνά.
Εξασφαλίστε ελεύθερη κυκλοφορία αέρα σε όλα τα μέρη του σπιτιού.
Μην κολλάτε τα έπιπλα στους εξωτερικούς τοίχους.
Θερμαίνετε επαρκώς τους χώρους. Στα υποθερμαινόμενα σπίτια οι πιθανότητες συμπύκνωσης υδρατμών αυξάνουν.
Εξασφαλίστε ενιαία θερμοκρασία σε όλους τους χώρους χωρίς κλειστά κρύα δωμάτια.
Εξασφαλίστε επαρκή θερμομόνωση.